Wat zegt dit TeamKompas?
Waar zit de energie in dit team en wat zijn de voorspelbaar sterke eigenschappen van dit team?
Met het TeamKompas zie je in één oogopslag de natuurlijke neigingen binnen een team. Het beschrijft acht verschillende voorkeursrollen die helpen om de teamdynamiek te begrijpen en te verbeteren. Een voorbeeld van een uitgewerkt TeamKompas met team DEMO (fictief team bestaande uit Alex, Elena, Lucia, Samuel en Carlos).
Wat zijn de voorspelbare Sterke Punten in dit team?
- Creativiteit en innovatie
- Empathie en harmonie
- Flexibiliteit
Tijdens onze sessies gaan we in gesprek met het team over hun TeamKompas. Voordat we gaan werken met het TeamKompas is met ieder teamlid is uitgebreid het JTI-en/of ActionTypes profiel besproken en uitgelegd. Er is er ruim aandacht voor eigen uitleg en interpretaties van de teamleden op het TeamKompas. Dat zorgt voor meer inzicht, begrip, vertrouwen en betrokkenheid van de teamleden en is belangrijk voor het succesvol uitvoeren van projecten en het behalen van doelstellingen.
Functionaliteiten van het TeamKompas:
Voorkeuren Analyseren:
Het TeamKompas toont waar de voorkeuren van teamleden liggen en waarop ze het liefst hun energie zouden richten. Deze inzichten zijn waardevol bij het toewijzen van rollen en verantwoordelijkheden binnen het team.
Roltoewijzing:
Door inzicht in de diverse rollen binnen een team, kan het TeamKompas helpen bij het efficiënt verdelen van taken die aansluiten bij de natuurlijke voorkeuren en dikwijls ook de sterke punten van elk teamlid.
Voorspelbare Sterke Punten in dit team?
- Creativiteit en innovatie:
Dit team haalt waarschijnlijk veel energie uit creativiteit en het bedenken van nieuwe ideeën. De voorkeur van het team is een praktische aanpak, deze leidt vaak tot unieke oplossingen. - Empathie en harmonie:
Veel mensen in dit team hechten een sterke waarde aan harmonie en een persoonlijke relatie, wat een positieve werkomgeving bevordert waarin iedereen zich gewaardeerd voelt. - Flexibiliteit en nieuwsgierig:
Gezien de voorkeuren binnen het team is er vaak ruimte voor verandering en passen veel teamleden zich makkelijk aan nieuwe situaties aan, voorspelbaar effectief in dynamische omgevingen.
Mogelijke uitdagingen in dit team?
- Besluitvorming:
Door het overwegen van veel alternatieven en de focus op de impact van beslissingen, kan dit team moeite hebben met snelle of definitieve besluiten, vooral onder druk. - Minder aandacht voor structuur:
De informele en flexibele houding kan resulteren in een mindere voorkeur voor structuur en discipline, noodzakelijk voor groei en het beheersen van complexe projecten. - Communicatie:
De mindere focus op formele en gestructureerde communicatie kan leiden tot het missen van deadlines of misverstanden in de communicatie.
Efficient werken met dit team?
- Ondersteunende Leiderschapsstijl:
Het succes van dit team is in sterke mate afhankelijk van een leiderschapsstijl die individuele inbreng waardeert en ondersteunt, zonder te veel nadruk op controle. - Individuele benadering:
Een effectieve manager herkent en benut de unieke vaardigheden en interesses van elk teamlid, en geeft hen de vrijheid om hun werk op eigen wijze uit te voeren. Het betekent vaak investeren in het vertrouwen, het geven van vrijheid, duidelijk en heldere doelen benoemen.
Coachen en stimuleren op het behalen van de doelen maar vooral door deze aan te laten sluiten op de intrinsieke motivatie van de mensen in het team.