Skip to main content

ActionTypes Approach

at logoIedereen wordt gekenmerkt door unieke drijfveren en gedragsvoorkeuren die invloed hebben op het dagelijkse leven, waaronder onze manier van bewegen, communiceren, denken en handelen. Hoewel we ons vaak niet bewust zijn van deze natuurlijke neigingen, spelen ze een cruciale rol in wie we zijn, wat we doen en hoe effectief we zijn, zowel op professioneel vlak als in onze persoonlijke levenssfeer.

De ActionTypes Approach werd ontwikkeld door door Ralph Hippolyte en Bertrand Théraulaz en is een benaderingswijze van coaching en training op basis van individuele motorische voorkeuren van mensen. ActionTypes is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en het voortdurend integreren, 'testen' en valideren hiervan in de praktijk. De aanpak wordt al meer dan 35 jaar succesvol toegepast o.a. binnen de topsport, het onderwijs en het bedrijfsleven.

In Nederland is ActionTypes vooral bekend geworden door Peter Murphy, Jan Huijbers en Bennie Douwes. Samen publiceerden ze het boek Totaalcoachen XL- Begeleiden met Action Type®, een boek dat voor vele sportcoaches een belangrijke bron van inspiratie is.
De ActionTypes Approach wordt continue doorontwikkeld o.a. door het leren en delen van allerlei praktijkervaringen en het toepassen en integreren van inzichten uit diverse publicaties en wetenschappelijke onderzoeken.

De ActionTypes Approach biedt diepgaand inzicht in natuurlijke voorkeuren voor bewegen, communiceren, denken en handelen van personen, deze voorkeuren spelen een belangrijke rol in onze motivatie en effectiviteit.

De ActionTypes Approach benadrukt en erkent dat ons lichaam en onze motorische intelligentie de basis vormen voor alle andere vormen van intelligentie en zelfexpressie. Door onze natuurlijke sterktes en voorkeuren te benutten en te ontwikkelen, kunnen we onze identiteit, bewustzijn en sociale vaardigheden vergroten.

Wat is een ActionTypes profiel?

Het ActionTypes profiel van een persoon bestaat in de basis uit 4 verschillende motorische voorkeursprofielen waarvan je er afhankelijk van de situatie die zich voordoet 1 tegelijkertijd laat zien. Per profiel is er een samenhang van cognitieve voorkeur en motoriek die daarbij hoort. De 4 motorische profielen vormen samen een toolkit waardoor je als het ware navigeert. Het ActionTypes profiel wordt compleet gevormd door toevoeging van de 2 Deep Motivational Drivers DMD's van de persoon. Voor het bepalen van het ActionTypes profiel maken wij gebruik van het ActionTypes profilering protocol.      

Move to your next level

De ActionTypes Approach benadrukt het belang van zelfkennis en richt zich op het ontdekken, benutten en ontwikkelen van iemands natuurlijke sterktes en voorkeuren. Deze benadering biedt inzichten en praktische toepassingen die individuen helpen om te groeien in hun identiteit en bewustzijn. Dit draagt vervolgens bij aan het verbeteren van hun sociale vaardigheden en professionele effectiviteit.

De uitgangspunten van de ActionTypes Approach:

  • We helpen individuen om zich op een constructieve manier te uiten, zodat ze kunnen groeien en erkend worden voor wie ze echt zijn.
  • We stimuleren mensen om zichzelf te uiten door vertrouwen te halen uit hun natuurlijke manier van bewegen.
  • We creëren een ontspannen sfeer die helpt om gemakkelijker en beter te presteren.
  • We geven prioriteit aan het individu door waardering voor de unieke en originele eigenschappen.
  • We ontwikkelen en ondersteunen processen die mensen helpen om op een constructieve manier hun eigenheid te uiten.
  • We versterken de zelfstandigheid van mensen zodat ze actiever en creatiever kunnen deelnemen aan zowel persoonlijke als gezamenlijke projecten.
  • We ondersteunen groepen en teams om de vaardigheden van elk individu in te zetten ten voordele van de hele groep.
  • We moedigen groepen en teams aan om een omgeving te creëren die de sterke punten van iedereen benut en tot hun recht laat komen.

at logo

Teaminzicht Contact

Voor meer informatie, vragen of opmerkingen neemt u contact op met Iwan Nijkamp T. 06 -523 261 47 iwan@intalentenverbinden.nl