Skip to main content

Drijfveren in de praktijk DMD's - Understanding vs. Anchoring

De ActionTypes Approach benadrukt het belang van zelfkennis en richt zich op het ontdekken, benutten en ontwikkelen van iemands natuurlijke sterktes, voorkeuren en potentieel. De benadering biedt inzichten en praktische handvatten die het individu helpen te groeien in identiteit en bewustzijn. DMD's – Deep Motivational Drivers vormen een onderdeel van het ActionTypes Profile van iemand. Ze geven inzicht in de wijze waarop iemand informatie wil ontvangen en waar iemand voor gaat. 

Ralph Hippolyte, één van de grondleggers van ActionTypes, geïnspireerd door het Japanse Seïtai, ontdekte dat individuele drijfveren van mensen gekoppeld kunnen worden aan de vijf lumbale wervels (L1-5). Hij noemde dit Deep Motivational Drivers (DMD's). DMD's kunnen door functionele bewegingen worden geactiveerd en fysiek getest via de tonus die ontstaat rond de wervelkolom. Het (her)kennen van en inspelen op deze individuele drijfveren, bijvoorbeeld door de taal die wordt gesproken, kan een sterk positieve werking hebben op het bewerkstelligen van veranderingsprocessen en het inspireren van mensen.

Het werken met DMD’s kan helpen om wederzijds vertrouwen op te bouwen, communicatie te bevorderen en inzichten te verkrijgen die uiteindelijk leiden tot betere resultaten.

Statische en Dynamische Drijfveren

Iedereen beschikt over zowel een statische als een dynamische drijfveer. De dynamische drijfveer vertelt waar iemand voor gaat, terwijl de statische drijfveer aangeeft hoe iemand informatie wil ontvangen of ervaren om in beweging te komen. De DMD-benadering gaat uit van twee statische drivers: Understanding (Begrijpen) en Anchoring (Ankeren), en bij elke persoon is één van beide dominant. Het verschil tussen deze twee drivers is fundamenteel voor de manier van coachen, leren en ontwikkelen van individuen.

Understanding (Begrijpen)
Iemand met een Understanding-driver richt zich op het ontvangen en verwerken van informatie op een rationele, analytische manier. Understanding heeft een sterke koppeling met de voorkeur Thinking (T) vanuit de typologie van Jung. De basisbehoefte bij deze driver is eerst begrijpen, daarna in beweging komen. Mensen met een Understanding-driver willen graag grondige en logische informatie ontvangen, vaak in de vorm van schema's, grafieken en oorzaak-gevolgrelaties. Vraag of degene je begrijpt.

Anchoring (Vertrouwen en ervaren)
Anchoring draait om het opbouwen van vertrouwen door het koppelen van nieuwe ervaringen aan eerder succesvolle acties. Anchoring heeft een sterke koppeling met de voorkeur voor Sensing (S) vanuit de typologie van Jung. Mensen met een Anchoring-driver voelen zich zekerder als ze vrijheid van handelen ervaren en gebruik kunnen maken van hun eigen zintuiglijke waarnemingen en ervaringen. De informatie die beschikbaar is hoeft niet volledig te zijn of helemaal begrepen te worden om in beweging te komen en uit te zoeken hoe iets werkt.

Het begrijpen, erkennen en herkennen van alleen al de DMD's Understanding en Anchoring, de verschillen en de verschillende behoeftes die daardoor ontstaan kunnen individuen en teams helpen om makkelijker hun potentieel te realiseren. Of het nu gaat om sport, persoonlijke ontwikkeling of loopbaanontwikkeling, het werken met DMD’s en de integratie vanuit de ActionTypes Approach kan een wereld van verschil maken!

Teaminzicht Contact

Voor meer informatie, vragen of opmerkingen neemt u contact op met Iwan Nijkamp T. 06 -523 261 47 iwan@intalentenverbinden.nl